Mudband

Het ontstaan

De Mudband is bij toeval ontstaan. Medio 1993 kwam Prins Teun I van de Rozenburgse carnavalsvereniging 'De Smooksnuivers' bij UDI met de vraag of men een soort boerenkapel had die tijdens de carnavalsoptocht zou kunnen optreden. Die kapel had men niet. Maar niet getreurd. Een toenmalig bestuurslid en de dirigent gingen in overleg met het resultaat dat er iets van de grond kwam. Op 12 februari 1994 was het zover dat de band, bestaande uit leden van UDI, voor het voetlicht kon treden. De naam Mudband is ontstaan op de dag dat de overslag (grote trom) van de drumband uit het stof gehaald werd. Hierop prijkte in zijn gloriedagen 'Drumband UDI'. Maar er ontbraken nu een paar letters. Met de resterende letters werd toen creatief omgegaan en daar kwam tenslotte de naam 'Mudband' uit. Maar met een beetje fantasie kan het betekenen 'Muziek Uit Duizenden'. Het is niet bij dat ene optreden gebleven.

mudband_nieuwepolos_3.jpg

muduitje.jpg

pietenband.jpg

 

dweilfestival2008.jpg

Hoe het verder ging

Gaandeweg groeit het aantal optredens jaarlijks, mede omdat er vraag is naar het opluisteren van diverse evenementen en feestelijke gelegenheden, en doordat de band steeds meer bekendheid geniet in de regio. Zo zijn er de jaarlijks terugkerende optredens in bvb. Zuidland tijdens de jaarmarkt, bij "Watersport Vereniging Voorne" te Oostvoorne, de diverse braderieën en zeker niet in de laatste plaats de zwarte pietenkapel die op steeds meer plaatsen gesignaleerd wordt. Per aanvraag wordt bekeken of er genoeg muzikanten beschikbaar zijn, onder het motto "kunnen we? dan gaan we!"De leden vormen een zeer hechte band met elkaar, wat tot uitdrukking komt in het organiseren van leuke dagjes uit, en de jaarlijks terugkerende Mudbarbecue.Het bleef niet alleen bij het muziek maken, het organiseren zit ook wel goed bij de Mudband. Zo organiseerde de band bij haar 10 jarig bestaan in overleg met het 'Wielercomité'  een dweilfestival. Dit bleek een goede zet te zijn wat tot uiting kwam in het enthousiasme wat dit festival met zich mee bracht. Bij dit eerste festival tijdens de Rozenburgse wielerronde is het niet gebleven, het is nu een zeer gewaardeerd programma van dit evenement. Vele bandjes hebben dit festival als zeer gezellig en goedgeorganiseerd bestempeld, wat voor de organisatie een stimulans is om door te gaan met dit "RozenMud Dweilfestival", de naam die het inmiddels heeft gekregen.

In 2008 vierde de Mudband haar 15 jarig bestaan met een Muduitje op en langs de Zwet in het Westland. Ook hier is ruimte voor in de band en zet de toon in de band. Het eerste lustrum van het RozenMud Dweilfestival werd eveneens in 2008 gevierd op en langs het parcours van de Rozenburgse Wielerronde. Voor de actuele agenda van de Mudband of contact, zie de algemene agenda en contact pagina's.